Total War: Rome 2 - Enemy at the Gate Edition – zpět do Říma

Sponzorované odkazy:

Total War: Rome 2 - Enemy at the Gate Edition – zpět do Říma

Nebojte nejsme blázni a nevydáváme recenzi na skoro sedm let starou hry, ale díl Rome 2 ze série Total War se dočkal i po takové době další nové edice a tím spojeného nového updatu, proto jsme se rozhodli podívat se na tuto edici a k tomu trochu zhodnotit doposud vydané DLC. Edice Enemy at the Gate Edition obsahuje základní hru, obsah vydaný v rámci Emperor Edition, tedy i kampaň The Imperator Augustus, dále rozšíření Hannibal před Branami a Empire Divided. Tato edice má dále vylepšit politický systém, systém rodů a mírně i grafické zpracování společně s rozhraním.

Postavte se mocnému ŘímuPostavte se mocnému Římu

Zpátky do historie

Než se podíváme, jak dopadla jednotlivá rozšíření a vylepšení, tak se trošku ohlídneme za celým dílem Rome a Rome II. První díl Rome vyšel již v roce 2004 následovaný dvěma datadisky a pamatuji si stovky hodin strávených u této hry. Spousty fanoušků dlouhá léta volali po pokračování série z dob mocného Říma, ale vývojáři si dali s druhým dílem trošku na čas, i když mezitím vyšlo spousty skvělých dílů.

V roce 2013 přišel dlouho očekávaný Rome II, bohužel očekávání byla příliš vysoká a porodní bolesti při vydání hry byly trošku větší. Hra měla velké spousty chyb a trvalo nějaký čas, než se opět jednalo o ten dokonalý Total War zážitek. V tomto díle začalo i nepříliš populární vydávání neustálých DLC v podobě dalších hratelných národů, nebo kampaní, které si vývojáři drží dodnes.

Velkolepé bitvy pokračujíVelkolepé bitvy pokračují

Rome II má stále, co nabídnout

Největší otázkou zůstává, jestli po skvělých dílech jako byly Total War Three Kingdoms a Total War Saga: Thrones of Britannia má ještě cenu se vracet zpět do Říma, i když se dočkal drobného vylepšení. Zmíněné grafické vylepšení, rozšířený systém politiky a rodů je trošku na celé hře znát, ale není to tak výrazné. Hlavně politiku a diplomacii jsem chválil v Three Kingdoms a do takové míry se nerozšířila.

V nové edici máme hned tři DLC, které jsou dle slov vývojářů nejlepší, ale s tím nemohu úplně tak souhlasit, raději bych viděl edici, která by obsahovala rovnou všechna DLC, alespoň co se týká rozšíření o nové kampaně. Bohužel to se nekonalo, a tak můžeme novou edici doporučit hráčům, kteří ještě nevlastní Rome II, nebo nějaké z DLC obsahujících v tomto rozšíření.

I takto to vypadá po bitvěI takto to vypadá po bitvě

Řím je velký a mocný

Když už se bavíme o nové edice, tak se podíváme na jednotlivé DLC, kromě balíčků národů, tam je zbytečné cokoliv hodnotit. Prvně se podíváme na rozšíření obsahující nová edice. Imperátor Augustus je kampaň, která byla pro všechny majitele Rome II zdarma a svojí délkou a rozsahem konkuruje původní kampani a je zasazena v období po vraždě mocného Caesara, kdy o vládu nad Římem opět usilují tři rody. Jedná se rozhodně o tu povedenější kampaň.

Druhou v řadě je Hannibal před Branami, toto rozšíření má jedno z nejvyšších hodnocení na Steamu a nabízí velkolepé bitvy mezi dvěma mocnými říšemi, a to Římem a Kartágem. Punské války prostě táhnou a jedná se o jednu z nejzajímavějších událostí starověkého Říma. Poslední DLC Empire Divided se odehrává v roce 270, kdy je Římská říše v rozkladu a rozdělena do čtyř frakcí z toho třech hratelných. Tato kampaň nenabízí příliš nového, ale vývojářům se povedlo vytvořit kvalitní modely jednotek pro každou frakci.

Bohužel edice Nepřítel před Branami neobsahuje za mě tři skvělá rozšíření Wrath of Sparta neboli Hněv Sparty, Caesar v Galii a Rise of the Republic. Hlavně první dvě patří z mé strany k těm lepším, proto je velká škoda, že v edici nejsou.

Verdikt

Total War: Rome 2 je stále i po tolika letech skvělá a zábavná hra, drobné vylepšení ji posouvají zase o kousek dále a pro fanoušky série, kteří ještě neměli čest hrát tento díl můžeme edici Enemy at the Gate Edition rozhodně doporučit. Hráči, kteří se teprve chtějí vrhnout do této série bych tento díl doporučil pouze pokud jsou fanoušky do dob Říma, Sparty, Kartága, Gálie a podobně jinak bych raději se rovnou pustil do novějších dílů Three Kingdoms, nebo Thrones of Britannia, nebo si počkat na díl nový.

Hodnocení redakce:  80 %

Výhody:

  • Vylepšený zážitek z původního Rome 2
  • Část DLC součástí balení
  • Za ty léta tolik nezestárla
  • Zábava na stovky hodin

Nevýhody:

  • Edice neobsahuje všechna vydaná DLC
  • Edice nepřináší nic tak zásadního pro majitele hry s přídavky
  • Přeci jen je hra skoro sedm let stará

Článek Total War: Rome 2 - Enemy at the Gate Edition – zpět do Říma byl publikován 11. března 2020 v 06.00 v rubrice Hry. Autorem článku je Matěj Pejsar. Pro diskusi slouží komentáře (96).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...