Dragomino – průzkum a lov draků

Sponzorované odkazy:

Dragomino – průzkum a lov draků

Doba Vánoc je ideální na deskové hraní, a to jak mezi staršími hráči, tak i mezi těmi nejmenšími. Pokud hledáte hru, která zabaví i ty nejmenší hráče, a přesto nebude nudit ani ty větší či rodiče, tak Dragomino je hra určená právě pro vás.

Do redakce se nám dostala desková hra od společnosti Mindok Dragomino, ta navazuje na velice úspěšnou deskovku Kingdomino, jenž si dokázala získat mnohá ocenění a velký zájem ze strany hráčů. Hra dokázala bavit jak dětské, tak dospělé hráče, proto se dočkala i dalších rozšíření. Queendomino posunula herní zážitek zas o kousek dál a další rozšíření v podobě Kingdomino: Věk obrů přitáhlo hráče opět k herním stolům.

Detailní pohled na sestavení dominDetailní pohled na sestavení domin

Z pohledu malého hráče

Ať už Kingdomino, nebo Queendomino bylo určené pro hráče od osmi let, tak recenzované Dragomino je zaměřené i pro ty nejmenší a vydavatel udává, že je určena pro hráče od 4 let. Osobně jsem hru hrál s tří letou dcerou a základní mechanismy a princip hry dokázala pochopit a s občasnou menší radou i vyhrávat.

Hra je určena na jednoduchou a rychlou zábavu. Jednu hru dohrajete okolo 15 ti minut, takže i to nejdivočejší dítě alespoň u jedné hry vydrží. My jsme jich zvládli pět hned po sobě, a ještě doteď chce hrát opakovaně. Ale pojďme se podívat o čem hra vlastně je.

Rozehraná hraRozehraná hra

Začínáme s průzkumem terénu

Základní mechanismus je téměř stejný, jako u dvou předchozích zmíněných her. Akorát je vše zjednodušeno bez náročnějších herních prvků. Cílem hry je získat co nejvíce dračích mláďat, jelikož jste dračím jezdcem, který chce dostat licenci pro létání, ale ještě nemá žádného draka. Takže se hráč v roli dračího jezdce musí vydat na průzkum různých krajin, od lesů, pouští, přes kamenná pohoří, zelených luk až k oblastem plných sopek a lávy.

Každý z hráčů začíná se startovacím dominem, jenž znázorňuje dvě krajiny, mezi hráče se vyskládají čtyři náhodná domina. Každé domino znázorňuje dvě stejné či odlišné krajiny a hráči si postupně vybírají, jaký dílek připojí ke svému základnímu dominu. Aby získali vejce dané krajiny, musí vždy spojit dvě stejné části. Pokud se to hráči podaří vybere si daný typ dračího vejce a pak ho otočí a zjistí, jestli to je jen pukavec, nebo se ve vajíčku nachází dračí mládě. Pak hraje další hráč, který je na řadě. Každá krajina má i svoje dračí vejce, takže pokud chceme ledového draka musíme spojit zasněžené krajiny.

Pohled na celé baleníPohled na celé balení

Končíme ziskem vejce

Pokud se nepodaří spojit v daném kole žádné stejné krajiny k sobě hráč vajíčko nezískává, což se ale příliš často nestává. Pro vítězství musíte svoje domina skládat chytře, jelikož jedním dílkem můžete ulovit třeba i tři vejce, když dobře poskládáte krajiny k sobě.

Což nejvíce rozhoduje o vítězi a poraženém, a i troška toho štěstí, jelikož nikdy nevíte, jestli si zrovna nevyberete klidně tři pukavce a spoluhráč třeba hned tři draky. Takže vyhrát můžete nejen díky chytrosti při skládání, ale i díky štěstí, ale zase díky tomu se mohou i ti nejmenší hráči radovat z vítězství.

Jak se spojují jednotlivá dominaJak se spojují jednotlivá domina

Kouzelný svět plný zábavy

Už na první pohled desková hra vypadá naprosto kouzelně. Krabice deskové hry je nádherně ilustrovaná. Na přední straně máme dračí mámu a několik dráčat se znázorněním různých krajin. Uvnitř pak nalezneme hezká a stručná pravidla hry, následně dobře udělaný pořadač, ve kterém jsou dobře rozdělené žetony znázorňující dračí vejce z jedné strany a pukavce či draky z té druhé. Takže před každou hrou nemusíte pracně rozdělovat vejce dle krajů, ale vše máte urovnané, abyste do minuty mohli hrát.

Pak zde nalezneme 28 domin průzkumu, které jsou také kvalitně zpracované, tak aby se nikterak časem neošoupaly či nezničily. A v poslední řadě je zde dřevěný žeton dračí mámy, který slouží k určování hráče, který je zrovna na řadě se svým tahem. Což hlavně pomůže mladším hráčům, aby nezapomínali, kdo má zrovna hrát.

Hrajeme dálHrajeme dál

Verdikt

Dragomino bych rozhodně doporučil pro rodiče s dětmi do nějakých deseti let. Pokud máte starší děti už bych více uvažoval o Kingdomino, nebo Queendomino, jelikož nabízejí více možností a jsou složitější. Dragomino by starší děti mohlo brzo omrzet, ale pár her je určitě bavit také bude. Pokud budu hru brát jako pro menší hráče, tak toho není příliš co vytknout, snad až na to, že krajiny by mohly být více různorodé, aby sestavená domina působila ještě hezčím dojmem a samotný průzkum by pak ještě více zabavil.

Hodnocení redakce:  80 %

Výhody:

  • Hra zabaví i ty nejmenší
  • Hezká ilustrace
  • Kvalitní materiál
  • Rychlé a jednoduché

Nevýhody:

  • Starší hráči se mohou brzo nudit
  • Neobsahuje tolik možností, jako ostatní hry z rodiny Kingdomino

Článek Dragomino – průzkum a lov draků byl publikován 30. listopadu 2020 v 00.00 v rubrice Hry. Autorem článku je Matěj Pejsar. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...