Mafia 3 Definitive Edition – konec italské mafie

Sponzorované odkazy:

Mafia 3 Definitive Edition – konec italské mafie

Po recenzi definitivní edice druhého dílu, si bereme na paškál díl třetí. Ten neprošel žádnými většími změnami a spíše se jedná o kompilaci třetího dílu se všemi vydanými DLC. Jestli stojí za to opět nakopat italské mafii zadek a vybudovat nové síly v New Bordeaux, nebo si prožít celou pouť poprvé se dočtete v dnešní recenzi.

Na karneval si pamatuji, v době vydání působil neskutečněNa karneval si pamatuji, v době vydání působil neskutečně

Kostrbaté hodnocení, dobré prodeje

Třetí díl Mafie je zrovna tou hrou, která hráče nerozděluje do dvou táborů, ale hned do několika. Pro někoho odpad, pro některé skvělá hra, pro jiné zase průměr. Škála hodnocení lítá všemi směry. Nejvíce zklamaní byli skalní fanoušci, jelikož se hra hodně odklonila od prvních dvou dílů a spíše bych ji přirovnal k něčemu z dílny Ubisoftu, ale pokud se odpoutáme od toho, že je to mafie, tak se o špatnou hru rozhodně nejednalo.

Pokud budu kalkulovat pouze se základní hrou bez DLC, tak gunplay byl výborný, jízdní režim také, což už je slušný základ, příběhově to hrozné také nebylo a vyprávění příběhu mělo nápad a originalitu. Za mě byla největším kamenem úrazu stereotypní náplň misí. Systém zabírání území byl součástí hlavní dějové linky, což po zabrání prvních třech částí města chtě nechtě začalo nudit a spoustu hráčů otrávilo.

Přídavky hru dost oživíPřídavky hru dost oživí

A to nemluvím o stálém sbírání roznětek a dávání štěnic do rozvodných skříní. Vše ještě podtrhnuté neustálým se vracením do stejných lokalit. Každá oblast měla dva větší objekty, jednou jste to tam vyčistili, kvůli narušení obchodu a podruhé kvůli zneškodnění šéfa businessu a nedej bože, když jste tam šli ještě jednou kvůli nějakému sběratelskému předmětu.

Příběh sice nemusel vonět každému, ale špatný rozhodně nebyl, styl vyprávění byl veden jak z dokumentárního filmu, tudíž výpovědí svědků, vyšetřovatele a výslechem soudu, což dávalo celému příběhu silný pocit uvěřitelnosti. Cesta za pomstou hlavního hrdiny, který si příliš sympatií nezískal, získávání spojenců a postupné dobývání města, také není úplně špatný nápad.

Oblast džungle nevypadá vůbec špatněOblast džungle nevypadá vůbec špatně

Přídavky lepší než celá hra

Po čase vyšli tři placené DLC Faster Baby, Stones Unturned a Sign Of The Times a to je hned jiné kafe. Každý přídavek je originální, přidal do hry nové náplně misí, lineárnější a zábavnější zážitek. Kdyby takhle byla zpracovaná celá hra, tak bychom se tu nebavili o lepším průměru, ale o skvělé hře a místo pěti milionů prodaných kusů by jich bylo třeba deset milionů.

Faster Baby do hry přináší novou oblast, ve které se zapojíte do konfliktu mezi afroamerickou komunitou a rasistického náčelníka policie, jak již název napovídá, tak velká část hry je zaměřena právě na jízdu autem, užijete si pořádné honičky s policí, demolici okolí vozidlem, nebo třeba pěstování trávy a její následnou distribuci. Celá oblast vypadá velice pěkně, vývojářům se zde podařil vměstnat pravý americký venkov, což je dost rozdílné od města a bažin, kde se odehrává původní děj.

Pořádných výbuchů není nikdy dostPořádných výbuchů není nikdy dost

Stones Untruned se zase zaměřuje na zběsilou akci, takže si užijete hlavně spousty přestřelek, a to vzhledem k dobrému gunplay není vůbec špatné, sice se část přídavku odehrává v džungli a honu za atomovou hlavicí, což úplně nesedí k Mafii jako takové, ale opět se jedná o příjemné lineárnější zpestření. Po dohrání hlavní části se můžete ještě pobavit lovením zločinců na které je vyplacena odměna, ale k soudu se musí dostat živí.

Tajemný přídavek, ale renovace baru je to, co původně dost chyběloTajemný přídavek, ale renovace baru je to, co původně dost chybělo

Posledním přídavkem je Sign Of The Times, kde si zahrajete spíše na detektiva, jelikož tajemný vraždící kult si udělá malý zabijácký mejdan a vy po nich pak pátráte. Celé rozšíření se nese v hororovém a tajemném duchu, což překvapivě funguje na jedničku, a vyšetřování, hledání stop a řešení hádanek opět hru oživuje. Jako bonus pak můžete renovovat vypálený Samův bar, což nám v původní hře taktéž chybělo.

Každé DLC vám naservíruje také nové vozidlo, zbraně a možnosti, takže i po jejich dohrání se vám i původní hra trošku rozšíří a pak působí hned o něco lépe. Což jen ukazuje, že vývojáři z Hangáru 13 uměj, jen rozhodnutí natahovat herní dobu neustálým a zdlouhavým zabíráním území není to pravé.

Verdikt

Mafia 3 Definitive Edition nenabízí nic nového pro hráče, kteří již hráli třetí díl se všemi přídavky, ale pokud jste hru radši minuly, možná je nyní čas jí přeci jen dát šanci, pokud totiž zkousnete již několikrát zmíněné zabírání území, tak je hra velice dobrá i po těch letech. Škoda jen že vývojáři neodladili všechny drobné chyby, i když ještě před psaním recenze vyšel větší patch, který velkou část technických problémů odstranil. Takže dáte třetí Mafii ještě šanci, než nám vyjde předělaný první díl?

Hodnocení redakce:  75 %

Výhody:

  • Zábavný Gunplay
  • Slušný jízdní režim
  • Parádní tři přídavky
  • Herní prostředí nabízí stále na co koukat

Nevýhody:

  • Technické problémy stále nejsou vyladěné
  • Žádné viditelné změny oproti originálu
  • Stereotypní mise zůstaly

Článek Mafia 3 Definitive Edition – konec italské mafie byl publikován 28. června 2020 v 00.00 v rubrice Hry. Autorem článku je Matěj Pejsar. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...