Mafia 2: Definitive Edition – nostalgický mafián

Sponzorované odkazy:

Mafia 2: Definitive Edition – nostalgický mafián

Před časem vývojáři z Hangar 13 a vydavatel 2K Games udělal obrovskou radost českým hráčům a určitě i hráčům po celém světě, jelikož byl oznámen Remake legendárního prvního dílu české hry Mafia. K tomu jsme se dočkali definitivní edice třetího a druhého dílu. Druhý díl vyšel ještě na předchozí generaci konzolí a je to již deset let.

Vítejte v Empire BayVítejte v Empire Bay

Proto jsme začali s recenzováním právě druhého dílu, jelikož sliboval drobné vylepšení, a hlavně optimalizaci na aktuální generaci konzolí, takže si nyní tento herní klenot mohou vychutnat hráči, kteří nemají PC, nebo nějakou z předchozí generace konzolí.

Pravý mafiánPravý mafián

Ohlédnutí do historie

Mafia 2 byla před lety velmi povedenou hrou a nesklidila úspěch jen v našich končinách, ale po celém světě, i když to měla po kultovním prvním dílu velice těžké. Sice nezanechala takovou výraznou stopu v našich srdcích, ale dodnes si pamatuji, jak mě hra naprosto pohltila i přes všechny problémy a místy nevyužitý potenciál.

Následně hra nabobtnala o několik DLC, které ji zase o kousek zlepšili. Hlavním tahákem druhého dílu je bezpochyby příběh. Ten vypráví o Sicilském chlapci, který se s rodinou odstěhují do zářivého města Empire Bay ve Spojených státech si užít svůj americký sen, ale jak už to bývá, nic není, jak se zdá.

S Vitem není radno si zahrávatS Vitem není radno si zahrávat

Realita je krutá, a tak se malý Vito dá se svým parťákem na cestu kriminální dráhy. Kvůli nepovedené prácičce je nucený narukovat do armády a pár let strávit ve válce. Po návratu jeho spanilá cesta pokračuje, ale těch lapálií ve Vitově životě je opravdu hodně. Pro těch pár hráčů, co třeba Definitivní edice druhého dílu bude jejich první výlet do městské akce plné Italské mafie, nebudu prozrazovat více. Ostatní již vědí, jak tento příběh pokračuje.

V příběhových DLC se zase na celý příběh podíváte z perspektivy nejlepšího kamaráda hlavní postavy v době, kdy právě byl v armádě a mimo město. Nebo se vžijete do role nájemného plešatého zabijáka a pročistíte trošku město, a ne nemyslím Agenta 47.

Zasněžená část vypadá i po letech dobřeZasněžená část vypadá i po letech dobře

Hezky a Česky

Vše dobré je ve hře zachováno dokonce si užijeme i český dabing ve všech verzích, takže ani o tenhle velký bonus nepřijdete. I když hra byla ve své době nadčasová, tak v současnosti je na ní stáří již znát. A to nemyslím jen po audiovizuální stránce, ale tak nějak, co se týče i hratelnosti, obsahu, ale zase je to parádní nostalgický pocit.

A kdo ještě neměl to štěstí tuhle hru hrát, tak bude pohlcen příběhem, že na vše ostatní s radostí zapomene. Nicméně definitivní edice nepřináší pouze optimalizaci na současné konzole, ale přidává i HD zobrazení, bez kterého by se to již neobešlo a s tím spojené vylepšení a vyostření většiny textur, které jsou na první pohled znatelné, pokud si srovnáte původní verzi s tou novou.

Oblíbené vozidloOblíbené vozidlo

Největším vylepšením prošli textury obličejů hlavních aktérů, díky tomu vypadají zase trošku k světu. Druhou výraznou proměnou prošly světla a stíny. Co se týče osvětlení, tak to poznáte na první pohled, jelikož to se může vyrovnat současným hrám.

Otázkou zůstává, zda budou hráči ochotní znovu investovat do hry, kterou třeba již v minulosti hráli. Jedním z důvodů, že si hru nyní můžou díky tomu užít na PS4, nebo Xone, k tomu v trošku lepší grafice a kompletní edici. PC hráči to mají snažší, jelikož definitivní edice se jim v jejich knihovně objeví zdarma.

Verdikt

Mafia 2: Definitivní edice nabízí kompletní hru se všemi přídavky a DLC plus třeba i oblek hlavního hrdiny třetího dílu, u kterého se také podíváme na zoubek definitivní edici. K tomu vylepšenou grafickou stránku. Bohužel hru trápí několik drobných technických problémů jako je propad FPS, i když překvapivě nejvíce problémů mají silnější konzole. Hrál jsem na klasickém PS4 a chyby byly minimální. Za sebe musím uznat, že mě až překvapilo, jak jsem se znova u hry bavil, sice ne tak jako před deseti lety, ale stále to má svoje kouzlo a šťávu.

Hodnocení redakce:  75 %

Výhody:

  • Český dabing
  • Drobné grafické vylepšení
  • Parádní příběh
  • Pro majitele hry zdarma

Nevýhody:

  • Drobné technické obtíže
  • Věk hry je dost znát

Článek Mafia 2: Definitive Edition – nostalgický mafián byl publikován 31. května 2020 v 00.00 v rubrice Hry. Autorem článku je Matěj Pejsar. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...