Marvel’s Avengers – zachraňte svět a superhrdiny

Sponzorované odkazy:

Marvel’s Avengers – zachraňte svět a superhrdiny

Stejně jako já, tak i miliony fanoušků komiksovek se na hru Marvel’s Avengers od studia Crystal Dynamics určitě těšilo. Osobně je mi to jedno a nejsem zastáncem ani Marvelu ani DC a v každém repertoáru si najdu svoje oblíbence. U Marvelu je to rozhodně celá část Avengers, která byla v poslední době prohloubena filmy.

Základní jádro AvengersZákladní jádro Avengers

Jedna hra rozdvojena vedví

Ale ať tu máme spousty skvělých seriálů a filmů s komiksovými hrdiny, tak na herní scéně to žádná velká sláva nebyla až do příchodu série s Batmanem, což už je pěknou řádku let zpátky a naposledy se objevil geniální Marvel’s Spider­man. Aktuálně tu máme Marvel’s Avengers, který již od svého oznámení a ukázky slibují trošku jiný zážitek.

První věc, je to, že na hraní tu máme celý tým, a nikoliv jednu či dvě postavy. Tou druhou je velké zaměření na online složku, i když můžete celou dobu a vše hrát i v jednom hráči, což je rozhodně velké plus. Hru bychom mohli trošku přirovnat k lootovacím hrám jako je The Division, Destiny, nebo Anthem, akorát s nadupanou kampaní.

Hulk se zlobitHulk se zlobit

Příběh jednoho fanouška

Příběhová kampaň se neinspiruje žádnou komiksovou či filmovou předlohou a vývojáři z Crystal Dynamics zde měli volné ruce. Dokonce i hlavní hrdinové nejsou shodní s těmi filmovými, a to vývojářům dalo mnohem větší možnosti pro vlastní tvorbu. Jelikož slibují podporu ještě dlouhé roky po vydání, je to rozhodně správné řešení.

Ale zpět k příběhu, vše začíná v roli velké hrdinské fanynky Kamaly Khan, jenž se díky svým povídkám dostala doprostřed dění oslavy výročí Avengers a spuštění nové technologie, pro lepší budoucnost celého světa. Prvními krůčky se trošku seznámíte s hlavními hrdiny. Následně dojde k útoku na mostě kousek od oslav, proto skoro celá skupina Avengers peláší dělat svoji práci. Tak se přesunete od Kamaly a sbírání komiksů k boji, kde si na malý okamžik vyzkoušíte hraní za Hulka, Black Widow, Thora, Iron Mana a Kapitána Ameriku.

Naše hlavní hrdinka na dni ANaše hlavní hrdinka na dni A

Vše to byla velká levá, jelikož problémy na mostě byly pouze zástěrkou a dojde k explozi, na dni A, ve spojení s novou technologií dojde k tisícům mrtvých a stovkám přeměnění v Inhumans, to se i stalo naší hrdince Kamale ze které se časem stane Mrs Marvel. Mezi padlými je i Kapitán America a celé Avangers se rozpadlo a je vydáno mimo zákon.

Následně hra skočí o pár let dopředu, kdy s Kamaly již není malá dívenka a nevzdává své pátrání po superhrdinech a postupně objevuje i své vlastní superschopnosti. Následně se dostane k důkazu, že celý útok na dni A byl předem připravený podvrh a začne pátraní po členech bývalé skupiny superhrdinů a důkazech proti tomuto spiknutí.

Tým v plném nasazeníTým v plném nasazení

Celkový příběh má dost zvratů a na pár hodin královsky baví, neustálé střídání postav velice oživuje prožitek ze hry, i když je ovládání všech postav velice podobné a hratelnost se zas tolik nemění, tak přeci jen každá postava je tak unikátní a má svoje schopnosti, díky kterým jen tak neupadnete do stereotypu.

Celou kampaň a vedlejší úkoly můžete hrát jak sami, kdy v některých misích vás následují určení společníci řízené AI. Většinou si můžete vybrat za jakého hrdinu budete hrát a jaký hrdinové vás budou doprovázet. Nebo můžete hrát online s přáteli, nebo náhodnými hráči, kdy volba postavy je na každém. V některých výzvách máte postavu danou, hlavně když se jedná o příběhové úkoly dané pro jednotlivé superhrdiny.

Takto probíhá výběr úkolůTakto probíhá výběr úkolů

Každý hrdina má trošku jiný průběh a dovednosti

Hru jsem přirovnával třeba k Destiny, jelikož vás čeká velké množství možností, jak si své hrdiny vylepšovat a získávat pro ně nové předměty. První způsobem jsou dovednostní body, díky zkušenostem získáváte body, za které si následně odemykáte jednotlivé schopnosti, které mají viditelný vliv na hratelnost, jelikož se díky nim váš hrdina naučí nové triky a pohyby.

Druhou možností je vybavení. Každá postava má své a v truhlách, za splněné úkoly, nebo nákupem u obchodníka jednotlivých frakcí získáváte jednotlivé části výzbroje. Každá postava má čtyři části výzbroje a dva artefakty. Výzbroj hlavně ze začátku budete měnit neustále, pak převážně jen vylepšovat a v poslední řadě lovit jen ty nejvzácnější kousky.

Superhrdinové se nikým nenechají zastrašitSuperhrdinové se nikým nenechají zastrašit

I superhrdinové potřebují kvalitní vybavení

K získávání lepšího vybavení od obchodníků musíte plnit nejrůznější výzvy pro dané frakce, jako je třeba SHIELD. Staré vybavení a slabší nalezené zase rozebíráte, abyste měli dostatek součástek na nové. To ve spojení s neustálým přidáváním nových misí, postav a náplně má bavit řadu let i po dohrání hlavního příběhu, ale to zatím jde hůře posoudit, jelikož začátek každé takovéto hry chvilku trpí na nedostatek end-game obsahu.

Pokud si potrpíte i na skiny, tak budete rozhodně potěšeni, každá postava jich má hned několik (od deseti výše) a jejich získání není nic, co by trvalo pár minut. Takže další motivace u hry zůstat i po dohrání příběhu a vylepšení všech postav na maximum.

Verdikt

Marvel’s Avengers je velice zábavnou hrou dokonce jsem si na psaní recenze chvilku počkal až vyjdou první opravné patche a jak se bude dařit vývojářům přidávat nový obsah. Velkých oprav jsme se dočkali, i když zatím není úplně vše vyřešené, ale ještě při psaní recenze se mi stahoval patch o velikosti 10 GB. Ale pokud jste fanoušky Avengers, tak vás hra bude rozhodně bavit příběh vydrží na nějakých 10 až 20 hodin v závislosti na obtížnosti a plnění vedlejších úkolů a dalších pár desítek hodin ve hře můžete strávit, pokud vám nevadí opakující se úkoly a výzvy a s příchodem nového obsahu a nových postav bude herní doba ještě pěkně narůstat. Velké plus má i česká lokalizace, i když má svoje chyby, jelikož některé úkoly jsou v angličtině a v některých pasážích jako je úvod chybí české titulky, ale přes všechny chyby se jedná o velice povedenou hrou, ze které se časem může stát skvělá hra.

Hodnocení redakce:  90 %

Výhody:

  • Parádní příběhová kampaň
  • Rozličné hraní za každou postavu
  • Zábavná hratelnost a pěkný vizuál
  • Můžete být superhrdinou
  • Spousta skinů a komiksů

Nevýhody:

  • Zatím není tolik end-game obsahu
  • Drobné technické problémy a chyby s lokalizací

Článek Marvel’s Avengers – zachraňte svět a superhrdiny byl publikován 20. září 2020 v 00.00 v rubrice Hry. Autorem článku je Matěj Pejsar. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...