SnowRunner – když je těžká práce zábava

Sponzorované odkazy:

SnowRunner – když je těžká práce zábava

Dnešním dnem vstupuje hra SnowRunner do prodeje a díky společnosti Comgad již několik dní brouzdáme těžkým terénem od rozbahněných cest, přes horské pahorky až po neúprosné ledové plochy. Jestli je pokračování hry MudRunner stejně tak zábavné, nebo ještě zábavnější se dozvíte v této recenzi.

Průzkum ledové plochyPrůzkum ledové plochy

Bahenní začátky

První pohled na zábavnou jízdu těžkými stroji bahnem jsme si mohli vyzkoušet ve hře Spintires. Hra nás uchvátila realistickou a zábavnou jízdou těžkých východoevropských strojů v nepřístupném terénu, ale měla velké množství chyb. Naštěstí jsme se časem dočkali předělávky v podobě MudRunner, který vzal to nejlepší ze Spintires a celou hru posunul o laťku výše.

Kromě odstranění chyb hra obsahovala nové výzvy, kooperaci a celkový zážitek byl daleko lepší. Hra rozhodně měla úspěch, a proto netrvalo dlouho a byl oznámený druhý díl s názvem SnowRunner. Jak již samotný název napovídá, tentokrát si užijeme kromě bahna, těžkého terénu i sníh a led. Nemusíte se bát, že byste přišli o bahenní lázně, nebo o koupačku při brodění řek.

Kovové nosníky na mostKovové nosníky na most

Začátky jsou někdy těžké, ale to nejtěžší přijde později

První kroky vás nasměřují do americké oblasti ve státě Michigan, kterou se přehnala velká povodeň, ta zničila většinu silnic, mostů a další infrastruktury potřebné pro malé městečko a okolní továrny či firmy. Do toho vstupujete vy s prvním vozidlem Chevrolet pickup, který slouží jako průzkumné vozidlo. Hned naleznete první volný náklaďák, a tak pomalu rozjíždíte svoje podnikání v nehostinných podmínkách autodopravy.

Koncept původního MudRunneru zůstal stejný, herní mapu máte zakrytou a samotným průzkumem objevujete nové mise, cesty, objekty, ale i nové náklaďáky, vozidla, přívěsy, benzínky a garáže. K průzkumu vám pomáhají vyhlídkové věže, a když k ní dojedete, tak vám odhalí široký okruh kolem. První kroky směřují k opravě mostu, takže v pile naberete dřevo ve městě kovové nosníky, a to následně převezete k mostu a za doprovodu pěkné animace je most postaven a další část mapy máte přístupnou. Na první mapě řešíte zavalené cesty, rozbité mosty a základní zásobování materiálu na nutné opravy.

Noční vyjížďkaNoční vyjížďka

Spousty techniky, nákladu a činností

Takto si postupně odemykáte nová vozidla, přívěsy a vyděláváte první peníze. Za ty si zase v garáži upravujete jednotlivá vozidla. K jejich odemčení potřebujete i zkušenostní body, nebo nalézt dané vylepšení na hůře přístupných místech mapy. Úprava vozidel je zpracována skvěle od uzamykatelných diferenciálů, lepších pneumatik (na každý terén jsou lepší jiné druhy kol), zavěšení, motorů, navijáků až po šnorchly do vody, nebo návěsů a dalších doplňků usnadňující již tak těžkou práci.

Škoda jen, že kromě technického vylepšení si nemůžete více pohrát s vizuálem vozidel, kromě různých variant nátěru, toho zatím více není, i když v budoucích rozšířeních zdarma má hra obsahovat i kosmetické doplňky. Oproti MudRunneru nevozíte jen dřevo, ale nejrůznější náklad a materiál od náhradních dílu, kovových nosníků, přes beton, naftu, až po cihly a speciální náklady. Celkově na vás čeká dvacet jedna různých nákladů.

Další vozidlo do sbírkyDalší vozidlo do sbírky

Od americké divočiny, přes zasněžené hory až do Sibiřské pustiny

Podobně bohatě je to i s vozidly, který je zatím celkem čtyřicet a z toho osmnáct licencovaných a dvacet pět přívěsů, což už jsou velice slušná čísla. Zajímavé číslo je i třicet kilometrů čtverečních, tak velká herní mapa na vás čeká, i když to má jeden malý háček. Nejedná se totiž o jeden veliký otevřený svět, ale nýbrž o tři lokace rozdělené do několika map. V jednotlivých lokalitách cestujete do dalších map pomocí tunelů, nebo můžete po odemčení garáže přeskakovat z jedné do druhé, ale některé větší zakázky se přesouvají i přes další mapy. Díky tomuto propojení mi vůbec nevadilo, že se nejedná o celistvé světy či o jedinou rozlehlou oblast.

V první oblasti na vás čeká rozbitý terén, troška bahna a vody, v druhé už je to těžší, jelikož sníh, led ve spojení s těžkým terénem vodou a bahnem je vražedná kombinace a třetí lokace je takové nostalgické ohlédnutí, jelikož je podobná tomu, čemu jsme čelili v MudRunneru. Musím říct, že v každé oblasti jsem se náramně bavil a měnil prostředí a techniku dle libosti, jelikož k odemčení všech tří lokalit dojde velice brzo, pokud budete chtít.

Někdy je potřeba více materiáluNěkdy je potřeba více materiálu

Ve spolupráci je síla

Co se týče hratelnosti a fyziky, tak ta je velice podobná předchozímu dílu, a kromě několika vylepšení se příliš nezměnilo. To ani nepříliš chválená kamera, alespoň že vnitřky vozidel vypadají již rozdílně, a tudíž můžete s radostí využívat i tento pohled. Hra je dobře vyladěna a nezachytil jsem při hraní žádné závažné chyby.

Můžete spolupracovat s dalšími třemi hráči, bohužel tím, že jsme hru měli k dispozici několik dní před vydáním, tak nebylo možné otestovat kooperativní hraní, ale pokud bude fungovat, tak jak má, tak to úroveň zábavy posune zase výše. Když někde uvíznete, tak se nemusíte s druhým strojem brodit přes celou mapu abyste se vytáhli, ale můžete cestovat hezky pospolu a navzájem si vypomáhat.

Verdikt

SnowRunner splnil veškerá očekávání, a kromě malicherných drobností, jako je občas problematická kamera, nemám, co bych hře vytknul. Strojů a map je ve hře dostatek. Časem přibudou formou DLC další možnosti, vozidla i mapy, dokonce hra podporuje komunitní módy, které by měli být dostupné časem i na konzolové verze, takže se máme ještě na co těšit. Vše podtrhuje česká lokalizace na všechny platformy, takže vám již nic nebrání v tom se vydat do těžkého terénu a užít si desítky až stovky hodin zábavy.

Hodnocení redakce:  95 %

Výhody:

  • Parádní hratelnost a audiovizuální zpracování
  • Velký herní svět plný zábavy
  • Česká lokalizace na všech platformách
  • Spousty strojů, techniky a materiálu k převážení
  • Budoucí rozšíření, kterých bude dostatek

Nevýhody:

  • Kamera občas zlobí
  • Žádný život v okolním světě

Článek SnowRunner – když je těžká práce zábava byl publikován 28. dubna 2020 v 00.00 v rubrice Hry. Autorem článku je Matěj Pejsar. Pro diskusi slouží komentáře (72).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...