Resident Evil 3 Remake – opětovný návrat do Raccoon City

Sponzorované odkazy:

Resident Evil 3 Remake – opětovný návrat do Raccoon City

Není to tak dávno, co jsme si na plno úžili návrat do Raccoon City zamořeného nákazou, která probouzela mrtvé zpět k životu a živé přeměňovala na nemyslící zrůdy v předělávce kultovní hry Resident Evil 2. Krátce po úspěchu byl oznámen i třetí díl a nyní jsme se ho dočkali.

Život v Raccoon City není snadnýŽivot v Raccoon City není snadný

Spanilá jízda pokračuje

Za mě patří mezi nejlepší díly této dlouhé série právě Resident Evil 3 Nemesis a Resident Evil 6, proto jsem se na remake třetího dílu těšil ještě více než na druhý. Dokonce i přes všechny drobné stížnosti, že nejnovější díl nedosahuje kvalit povedeného druhé dílu, mě Resident Evil 3 Remake velice potěšil a naplnil veškerá má očekávání, i když se tam nějaké drobné „ale“ najde (pro někoho to může být velké ale).

Co se týče hratelnosti a celkového konceptu, tak se vcelku nic nezměnilo. Hra se ovládá stejně, stejně dobře vypadá, čekají vás podobné hádanky, průzkum mapy, i když ta je více rozlehlejší než u předělávky druhého dílu. Opět máme dvě hratelné postavy, akorát nyní nehrajeme stejné události z pohledu odlišných postav, nýbrž stále postupujeme příběhem a v jednu chvíli hrajeme za Jill a druhou za Carlose.

Jill na pár okamžiků není samaJill na pár okamžiků není sama

Dokonce se podíváte zpět na policejní stanici v Raccoon City, kde se odehrával skoro celý druhý díl. I když se také vracíte přes známé lokace, abyste se dostali k zamčeným dveřím, k hádankám na vyřešení, tak se prostředí často mění a je stále na co koukat a prozkoumávat.

Například vás čekají oblasti metra, ulic města, kanalizace, policejní stanice, nebo elektrárny. Odlišné je hraní za oba charaktery Carlos má více akční pasáže, jelikož jeho vybavení je o něco lepší, zatímco Jill sází na opatrnější postup. Hádanek sice není tolik jako v předchozím díle, a to má za následek menší herní dobu, což je jedna ze tří věcí, které mě na hře mrzí.

Carlos to také nemá jednoduchéCarlos to také nemá jednoduché

Nemesis jako největší záporák

Jill Valentine patří mezi elitní policejní jednotku a je poslední členkou týmu v Raccoon City, a právě proto ji chce Nemesis zneškodnit. Kdyby náhodou někdo nevěděl, tak Nemesis je hlavní záporák a můžeme říct, že je to nejdokonalejší forma mutace viru a díky své regeneraci je podobně jako Deadpool téměř nezničitelný.

Pak tu máme ještě jednotku Umbrella Corps, která se snaží dostat poslední přeživší z města, a proto spojí síly právě s Jill a to hlavně Carlos Oliveira za kterého si občas také zahrajeme. Kromě sympatických hrdinů je největším tahákem sympatický záporák. Ten v časech originálního dílu dokázal nahnat opravdový strach, když se objevil na scéně.

Co více dodatCo více dodat

Nevím, jestli to je jistou zhýčkaností herní branže, nebo naskriptovanými úseky, kdy se Nemesis objeví na scéně, ale ten pocit strachu a paniky, který byl v původní verzi, zde jaksi chybí. Stále je to tuhý nepřítel a když se zjeví, tak prcháte, ale zkrátka to není úplně ono.

Poslední věc, kterou musím trošku zkritizovat je vystřižení některých úseků z originálního dílu. Přesně nechápu důvody, že hra není kompletní, jak byla, s těmi kousky na víc, co jsou zase přidány. To může mít za následek, že i ten největší fanda bude dosti rozlícen.

Kdo z kohoKdo z koho

Resident Evil Resistance

Velkou náplastí za vystřižené scény, menší herní dobu a nenaplnění potenciálu Nemesise je tu multiplayerová hra Resistance, která byla ukázána již před nějakou dobou, ale nikdo do samotného vydání nečekal, že bude součástí Resident Evil 3 Remake. Po několika hodinách strávených v této hře se ale nedivím, že je součástí, jelikož jako samostatná hra by příliš neuspěla. Po obsahové stránce toho nenabízí úplně tolik a defacto vytvořený režim hraní, je sice zajímavý, ale po vyzkoušení všech map a postav jsem nějak neměl potřebu se pouštět do dalšího pokořování.

Ve hře jde o to, že se postaví čtyři přeživší proti jednomu záporákovi také ovládaného hráčem. Jejich jediným cílem je utéct z dané oblasti. Vše však probíhá neustále stejně, dojdete ke dveřím, které vedou dále, ale k jejich otevření musíte nalézt tři klíče, či rozluštit nějakou hádanku a Mastermind se vám v tom snaží zamezit. Klíče sice nejsou stále na stejném místě a je několik kombinací, kde mohou být, ale pokud si po pár hrách zapamatujete mapu, tak máte obrovskou výhodu.

Ve spolupráci je sílaVe spolupráci je síla

Mastermind vás sleduje pomocí kamer a hází hráčům různé překážky v podobě pastí, zhasínání světel, zamykání dveří, ale vkládá do hry i různé nepřátele v podobě zombíků a ostatních mutantů obsahující universum Resident Evil. Stejně jako hráči za přeživší mají na výběr z několika postav. Každá postava má odlišné schopnosti. Mastermind má také několik variací související s hlavním záporákem, kterého jednou za čas můžete na ostatní hráče poslat a pořádně zamíchat kartami. Hlavního záporáka ovládáte vždy, ale i další mutanty můžete čas od času rovnou ovládnout a tím zacílit na slabšího jedince.

Verdikt Resident Evil 3 Remake

Když se budu bavit pouze o hlavním díle, tak i přes těch pár neduhů jsem si těch cca šest hodin hraní velice užil a hra mě dokázala pohltit. Skvěle se hraje, pěkně se na ní kouká a poslouchá a jednoduše baví. Je trošku akčnější než předchozí díl a není tam tolik hádanek a puzzlů, ale to je na osobní chuti každého hráče, čemu dává přednost

Hodnocení redakce:  90 %

Verdikt Resident Evil Resistance

Zde je hodnocení velice podobné, než samostatnou hru bych to nazval multiplayerem v Resident Evil 3, jelikož jeden herní mód je zatraceně málo. I když má skvělý nápad, po čase se rychle omrzí. Jak hraní za lidi, tak za Mastermind je zábavné a pokud by do hry vývojáři přidali i nějaké nové herní módy, tak by trvanlivost této online složky byla rozhodně větší, zatím se počítá s novými postavami a mapou.

Hodnocení redakce:  70 %

Výhody:

  • Zábavná hratelnost
  • Pěkné audiovizuální zpracování
  • Nemesis je jeden z nejlepších záporáků
  • Resident Evil Resistance součástí hry
  • Nové části hry

Nevýhody:

  • Chybějící části hry oproti originálu
  • Kratší herní doba
  • Méně logických hádanek

Článek Resident Evil 3 Remake – opětovný návrat do Raccoon City byl publikován 21. dubna 2020 v 00.00 v rubrice Hry. Autorem článku je Matěj Pejsar. Pro diskusi slouží komentáře (72).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...