Dream – vysni si jakoukoliv hru

Tagy:  hra, recenze, videohra, playstation

Sponzorované odkazy:

Dream – vysni si jakoukoliv hru

Od tvůrců legendární herní série Little Big Planet, jsme se exkluzivně na Playstation 4 dočkali další hry, i když nazvat Dream pouze hrou je dost málo. Dream je spíše editor neboli nástroj na tvorbu vlastního obsahu. Tvořit skutečně můžete cokoliv vás napadne, od různých her, přes různé scény, obrázky až po hudební díla, ale také si můžete vychutnat různé hry tvořené vývojáři, nebo samotnou komunitou, bez nutnosti vlastní tvorby.

Čím dneska začneme?Čím dneska začneme?

Každá generace přinese něco unikátního

Nicméně tvorba tu hraje hlavní roli, jelikož ani super editor nenahradí roky práce, takže vytvořené hry mají své limity, podobně jako tomu bylo právě u Little Big Planet, jenže Dream toho nabízí desetinásobně to­lik.

Každou generaci konzole Playstation a defacto i u ostatních platforem je pár her, které definují danou dobu a konzoli. U Playstation 3 to byl právě Little Big Planet samozřejmě společně s dalšími hrami, ale na jejich vyjmenování bychom tu museli vypisovat další odstavce. Pro Playstation 4 to mimo jiných bude rozhodně hra Dream, díky tomu že nabízí něco úplně nového, neotřelého a hodně kreativního.

Jde se tvořitJde se tvořit

První krůčky velkého vývojáře

Při prvním spuštění hry si vyberete svého barevného impa, který vás bude doprovázet celou cestou vaší kreativity a hraní, poté se naučíte základní ovládání a zde máte na výběr hned ze tří možností, jak celou hru ovládat. Buď oprášíte ovladače Move, což mi přišlo jako nejzábavnější pro tvorbu a hraní některých her, nebo můžete využít gyroskop v ovladači, což je taková jednoduší alternativa. Nicméně pokud jsem potřeboval vytvořit něco na milimetr přesného, tak se nejvíce hodilo hru ovládat klasicky páčkami.

Nyní se můžete pustit do tutoriálu tvorby, ten je neskutečně podrobný a naučí vás vytvořit si první hopsačku, ale je to pouze malé jezírko v moři možností, které hra následně poskytne. Nejlépe je začít ukázkou připravenou od vývojářů s názvem Art´s Dream. V této hře uvidíte, co všechno je možné vytvořit ve světě Dream, jaké všechny možnosti nabízí, a přitom si i vyhrajete.

Teď si chvilku pohrajemeTeď si chvilku pohrajeme

Hrajte, tvořte, sdílejte

Vytvořit kvalitní dílo zabere opravdu hodně času, dokonce i pěkný umělecký obrázek tvořený od nuly bez pomoci vytvořených částí může zabrat nějakou tu hodinu, a to nemluvíme o nějaké delší rozsáhlejší hře. U tvorby takové hry můžete strávit i několik hodin, ale přitom je to neskutečně zábavné a vidět vlastní progres je neskutečný a žene to neustále dál.

Méně kreativní hráči mohou využít sdílené objekty, animace, hudbu a mnoho dalšího od ostatních hráčů a tím si vytvořit i tak svoje unikátní dílo, a přitom ušetřit hromadu času, i když největší radost přichází z vlastní tvorby.

Musím uznat, že jsem jen zíral, co všechno dokáže komunita vytvořit. Nádherné fotorealistické obrázky, umělecká díla, nádhernou hudbu, příběhové scény, předělávky oblíbených her či trailerů a mnoho dalšího, už jen u prohlížení těch nejlepších děl můžete strávit desítky hodin.

Již nyní si v Dream můžete zahrát, třeba Fallouta 4, Crashe Bandicoota, Minecraft, Final Fantasy VII, Metal Gear Solid, Taxi, Toy Story, Batmana, Maria, Sonic Adventure a to je jen malá ukázka toho, co již nyní krátce po vydání hry najdete.

Verdikt

Hra Dream je opravdu splněný sen všech kreativních hráčů a nadšenců do vlastní tvorby. Jediné, co můžeme hře vytknout je absence české lokalizace, což může dělat problém při tvorbě hráčům s neznalostí cizího jazyka a nějak jsme si zvykli, že nám Sony u těch nejlepších her dopřává českou lokalizaci. Kvůli tomu a z důvodu, že pár věcí by mohlo být o malinko lepší nesáhneme k absolutnímu hodnocení, ale rozhodně se jedná o nejkreativnější hru, která byla doposud vytvořena a rozhodně si na konci roku zaslouží pár ocenění.

Hodnocení redakce:  95 %

Výhody:

  • Parádní a zábavná hratelnost
  • Velká variabilita
  • Neustále nový obsah
  • Možnost tvorby jakéhokoliv druhu hry
  • Stovky hodin zábavy

Nevýhody:

  • Absence české lokalizace
  • Lepší hra si vyžádá velké množství času

Článek Dream – vysni si jakoukoliv hru byl publikován 29. února 2020 v 00.00 v rubrice Hry. Autorem článku je Matěj Pejsar. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...