Doom Eternal – boj s peklem na Zemi

Sponzorované odkazy:

Doom Eternal – boj s peklem na Zemi

Fanoušci pekelného vyvražďování démonů a další havěti linoucí se z nekonečných síní pekla mohou chrochtat blahem. Je tu další díl legendární série Doom, nyní s názvem Eternal. Jedná se o další díl restartu série z roku 2016, kterého jsme se i přes trošku delší odklad konečně dočkali.

Brány pekla se otvírajíBrány pekla se otvírají

Časové okénko Dooma

Netřeba tuto sérii připomínat, první díl série spatřil svět již v roce 1993 a věřím, že spousty fanoušků série v této době bylo teprve v plenkách. Po několika dalších dílech přišla delší odmlka až do roku 2004, kdy za mě vyšel nejlepší díl celé série a to Doom 3, jehož hororový nádech se slušným příběhem mi sednul nejlépe.

Novodobý díl s názvem pouze Doom z roku 2016 si získal spousty ocenění a chválu jak od hráčů, tak i kritiků. Pro mě osobně to sice nebylo ono, jelikož nejsem úplným příznivcem brutálních vyvražďovaček, ale i tak se jednalo o zábavnou akční hru u které nebylo potřeba nijak do hloubky přemýšlet, ale pouze pálit jednu nábojnici za druhou.

Planeta země je napadena na všech frontáchPlaneta země je napadena na všech frontách

Peklo se hrne na planetu Zemi

Začneme příběhem, jak již mnozí z vás určitě vědí, tak hordy pekel napadly a chtějí si zotročit či vyhladit naši planetu Zemi. Takže naše snažení v předchozím dílu bylo takřka k ničemu. Popravdě příběh u Dooma nikdy nebyl tou nejsilnější stránkou a nijak tomu není ani v tomto díle.

Což je rozhodně škoda, jelikož myšlenka přesunout démony na Zemi, je skvělá a kdyby vývojáři přidali pořádný nabušený příběh, mohli by přilákat daleko více hráčů. Náznaky, jakého si příběhu ve hře jsou, ale pokud se chcete dozvědět něco o příběhu, tak musíte sbírat stránky deníků roztroušené po celém herním světě. Bez nich jen víte, že musíte nakopat zadnici démonickým kněžím a tím zastavit invazi, přitom občas pokecáte s nevím, kým a výjimečně potkáte nějakého človíčka.

Motorová pila je připravenaMotorová pila je připravena

Doom jak se patří

Pokud jste propadli Doomovi z roku 2016, tak u tohoto dílu budete chrochtat blahem. Eternal si bere vše dobré z předchůdce a posouvá laťku o něco výše. Začnu s vybavením, do arzenálu přibude pár nových zbraní a nové přídavky, ale základní zbraň je rovnou pořádná brokovnice a motorovou pilu získáte po pěti minutách hraní a každou chvíli vás čeká další a další zbraň a vylepšení.

Na každou zbraň můžete namontovat dva přídavky a mezi nimi libovolně přepínat. Se základní brokovnicí pak můžete střílet jak z automatu, nebo dokáže na nepřítele přisát výbušninu. Vylepšení získává i samotný doom slyer k motorovce přibudou třeba granáty, plamenomet, nebo schopnost uhýbat, více skákat a posouvat se vzduchem.

Chytni svojí příležitost pod krkemChytni svojí příležitost pod krkem

Stále na vás čeká kosení démonů po desítkách, jenomže nám opět trošku zesílili a vyrostli. Kromě základních nepřátel má každý svoje silné a slabé stránky a bez jejich využívání si říkáte o rychlý konec. Využívat musíte i dorážení nepřátel pro získávání životů, motorovou pilu pro získání munice a plamenomet pro získání extra zbroje.

Hra vás do těchto činností až moc okatě nutí, jelikož pouze střílením se nedostanete ani přes první úroveň. Doom je prostě takovou Dark Souls hrou se zbraněmi. Umírat budete velice často, a to i na střední obtížnost. Přiznám se, že tu nejlehčí jsem nezkoušel, takže je možné, že při snadné obtížnosti budete moci v klidu procházet a střílet.

To je pořádný démonTo je pořádný démon

Další výraznou změnou je prostředí. Tím, že se boj přesunul na planetu zemi, která je sice už hodně zpustošená, plná démonických chrámů a dalších nepozemských hnusů. Nicméně je daleko různorodější než v předchozím díle a je opravdu co pozorovat. Dokonce se podíváte zpět na Mars. Nově taky náš hrdina má svoji základnu, kde se připravuje na další mise, může si zatrénovat ve vězení plné zajatých démonů, nebo si vylepšit vybavení.

Vzhledem k tomu, že hra jede podle stále opakujícího se mustru, a to projít uzavřenější oblastí, kde je potřeba občas něco přeskákat, vyřešit jednoduchou hádanku, nebo najít nějaký ten sběratelský předmět. Pak se dostat do otevřenější arény, kde na vás hra nasype hromadu démonů a když to přežijete tak zase šup do uzavřenější oblasti a pak zase do arény, a takto stále dokola. Což může i přes dobrou hratelnost některé hráče začít i tak trošku nudit.

Multiplayerový výběrMultiplayerový výběr

Hromadné boje s ostatními hráči

Nově tu máme položku multiplayerového hraní, který jsme podrobili také pořádné zkoušce. Ve hře je k dispozici jen Battlemod. Ten postaví dva hráče v roli vybraného démona a jednoho slyera, který jim bude čelit. Postupně se role obrací, tak aby si každý vyzkoušel hru za lovce démonů. Takže celkově hrají pouze tři hráči, ale jako příjemný doplněk ke kampani, která zabere cca 20 hodin slouží perfektně.

Aktuálně multiplayer hraje dostatek hráčů, takže hledání hry zabralo pouze pár sekund a balanc jednoho zabijáka a dvou démonů je slušně vyrovnaný a vše záleží na schopnostech jednotlivých hráčů. Každé kolo si mohou hráči vybrat z několika bonusů a díky tomu třeba i zvrátit celkový průběh klání.

Verdikt

Jestli vás bavil předchozí díl, tak nemusíte váhat ani vteřinu, jelikož Doom Eternal, nabízí vše, co hráči milovali na díle před ním a vše jen vylepšuje. Tudíž fanoušci mohou být právem nadšený. Pokud nemusíte arénové souboje, přehnanou akčnost bez pořádného příběhu, tak ani tento díl nebude to pravé. Nicméně tu máme povedenou hru, kterou buď milujete, nebo nemáte rádi, podobně jako Souls hry.

Hodnocení redakce:  89 %

Výhody:

  • Zábavná hratelnost
  • Rozmanité prostředí
  • Nové druhý nepřátel a zbraní
  • Doom jak se patří

Nevýhody:

  • Nedotažené příběhové vyprávění
  • Opakující se koncept

Článek Doom Eternal – boj s peklem na Zemi byl publikován 3. dubna 2020 v 00.00 v rubrice Hry. Autorem článku je Matěj Pejsar. Pro diskusi slouží komentáře (64).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...