Odhodlaní: Normandie – druhá světová válka v deskové podobě

Sponzorované odkazy:

Odhodlaní: Normandie – druhá světová válka v deskové podobě

V dnešní recenzi se podíváme na další deskovou hru. Odhodlání: Normandie, jak již název napovídá, tak se hra odehrává v období druhé světové války a hráči se ujmou buď spojeneckých sil, nebo nacistického Německa. Jedná se o deskovku, která je určena pro dva hráče, takže zde žádné další strany nenalezneme.

Ať už filmový či herní průmysl využíval druhou světovou válku ve velké míře, ale mám pocit, že k tomu docházelo v několika vlnách. Poslední dobou toho je méně a méně. Ale toto období má stále co říct, ať se z historického hlediska, jednalo a jednu z nejhorších dob lidského bytí, tak pro herní tématiku se jedná o téměř nevyčerpatelné té­ma.

Herní mapaHerní mapa

Nyní přichází společnost Mindok, která nám přináší do české lokalizace deskovou hru, která nás opět naladí do urputných bojů druhé světové války. V deskové hře nás čeká velká míra taktizování, příběhového užití a nespočet bitev.

Příprava je základ úspěchu

Než se pustíme do válečné vřavy, tak se podíváme, jak vše vypadá a na další důležité základní informace. Hra je, jak jsem již zmínil v české lokalizaci určena pro dva hráče a doporučený věk je od čtrnácti let. Což odpovídá trošku větší složitosti pravidel, kdy mladší hráč nemusí pochopit všechny taktické možnosti. Herní doba jedné hry se většinou pohybuje do hodiny čistého času.

Krabice svojí ilustrací působí na první pohled velice pěkně, a i když to vypadá, že se jedná o menší hru, tak uvnitř toho nalezneme docela dost. První na řadu přijdou dvě knížečky. V té první z nich jsou obsáhle rozepsaná pravidla a druhá jsou herní scénáře. Zde si totiž nejdříve musíte vybrat příběhový scénář, jenž budete chtít hrát a na základě toho nejdříve sestavíte podobu herní mapy, rozestavení jednotek a cíle pro oba hráče.

Obsah krabiceObsah krabice

Systém scénářů je skvělý nápad a díky nim se dokážete vžít do role velitelů svých armád, a i kvůli různým taktickým možnostem a neustálému střídání několika scénářů hraní deskové hry jen tak neomrzí. Každý ze scénářů si rozhodně budete chtít zahrát vícekrát.

Ale zpátky k obsahu. Když jsem zmínil, že budete sestavovat mapy dle scénářů, tak samozřejmě v krabici nalezneme oboustranné karty herního plánu, které jsou kvalitně zpracované a vzhledově rozličné. Dále nalezneme 85 žetonů, které symbolizují jednotky na herní ploše, ale další taktické úkony, jako je prozkoumaná oblast a podobně. 4 desetihranné kostky sloužící k rozhodování útoků a samozřejmě nesmíme zapomenout na 108 karet představující dvě armády.

Veškerý herní materiál je velice pěkně a kvalitně zpracován, proto je opět škoda, podobně jako u poslední recenzované deskové hry Maškarní Bál, že krabice neobsahuje žádný pěkný insert, kde bychom měli veškerý materiál v bezpečí před poškozením a rychle připravený na další lité boje.

Vzhůru do boje

A jak probíhá samotné hraní? Přípravu hry vždy určuje daný scénář, ale vesměs se liší drobnými úpravami, tedy kromě skládání mapy, která je vždy rozdílná. Takže sestavíte mapu, umístíte žetony vojáků, popřípadě vysílače, připravíte balíčky karet obou stran a dle pokynů některé karty vyložíte před sebe. Pak se dohádáte, kdo bude ovládat americké a německé vojsko a pustíte do získávání iniciativy.

Náhled jednoho ze scénářůNáhled jednoho ze scénářů

Nejdříve si tedy každý hráč dobere ze svého balíčku čtyři karty a musí si vybrat jednu kterou spálí. Každá karta má různou hodnotu podle síly a hodnosti jednotky vyobrazené na kartě. Každý hráč vyloží jednu kartu lícem dolů, aby druhý hráč neviděl, jakou vybral, pak se otočí zároveň a kdo bude mít hodnotu iniciativy vyšší začíná svůj tah. Ale samozřejmě o danou kartu přijde, takže když zvolíte nejsilnější kartu, tak ji v daném scénáři nebudete moci použít. Zde už začíná první taktické rozhodnutí. Rozhodně nelze určit, zda je větší výhoda začínat a zabírat první dílky území a tím získat třeba územní výhodu, nebo raději mít o silnější jednotku ve hře více. To teprve rozhodnou další kroky obou hráčů.

Následně hrajete s kartami, které máte na ruce, a to buď akcí, nebo stažením do zálohy. Akcí může být hned několik podle schopností dané jednotky. Od průzkumu, přes boj až po povolání posil. Stažením do zálohy si uchováte danou jednotku na pozdější boje. Taktických možností je opravdu spoustu. Náhoda je zde zastoupena pouze u boje, a to jen z části, jelikož záleží i na dalších okolnostech, třeba na jakém políčku se daná jednotka nachází.

Cesta k vítězství

Konec hry nastává po splnění podmínek vítězství jednou z armád. U každého je cíl trošku jiný a samozřejmě u každého scénáře taktéž. Je rozhodně fajn, že to není vždy jen o tom zneškodnit soupeřovi jednotky. Skvěle jsou vymyšlená všechny pravidla a při hraní jsem nenarazil na žádnou mezeru či nevyjasněnou situaci.

Hra má rozhodně pár much a všechno není úplně ideální. Klidně si můžete vytvořit i nějaký vlastní scénář ve velmi omezené míře herních karet pole. Ale pokud máte v oblibě deskové hry s tématikou druhé světové války, tak Odhodlání: Normandie můžu jen vřele doporučit.

Hodnocení redakce:  92 %

Výhody:

  • Herní scénáře
  • Sestavování herní mapy
  • Zábavná hra pro dva
  • Spousta taktických možností

Nevýhody:

  • Téměř žádný insert
  • Pro někoho se může zdát hra ze začátku složitá

Článek Odhodlaní: Normandie – druhá světová válka v deskové podobě byl publikován 24. ledna 2021 v 00.00 v rubrice Hry. Autorem článku je Matěj Pejsar. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...