Maškarní Bál – odhalte pohádkové postavy

Sponzorované odkazy:

Maškarní Bál – odhalte pohádkové postavy

V dnešní recenzi se opět podíváme na novinku mezi deskovými hrami a tím je pohádkový Maškarní Bál. V tom se každý z hráčů vžije do role jedné pohádkové bytosti a vydá se na maškarní bál, kde se snaží předejít odhalení a sami odhalit další účastníky bálu, a to i za pomocí blafování, intrik a vyšetřování.

Pohádka pro starší

Maškarní Bál je pohádková deduktivní hra pro 2–5 hráčů vhodná od 8 let a jedna hra se průměrně pohybuje mezi 20–40 minutami. Do české lokalizace nám hru přinesla společnost Mindok. V balení na nás čeká hezká deska se znázorněním hlavních osmi postav a předmětů, které mají rádi a kterých se naopak bojí.

Ukázka jednotlivých komponentů hryUkázka jednotlivých komponentů hry

I když se na první pohled může zdát, že se kvůli pohádkovým postavám jedná o dětskou hru, tak vás musím vyvést z omylu. I když mladší hráči si hru také užijí a dokážou ji hrát, tak mnohem více možností, lstí, blafování a snahy o odhalení v sobě ukrývají starší hráči, kteří rozvinou naplno potenciál této deskovky a víc si ji tak užijí.

Pěkné ilustrace a krabice zvenčí

Také zde nalezneme několik balíčků karet ať samotných postav, dovedností, předmětů, nebo speciálních činností. Dále žetonů pugetů a růží, které slouží jako body vítězství a dřevěné barevné žetony pro každého hráče. Jak jsme u her z dílny Mindok zvyklý na pěkně zpracované inserty, tak tentokrát jsme byli trošku zklamaní. Žádný chytrý pořadač, nebo vzhledné umisťování jednotlivých žetonů a karet zde nenaleznete.

Kompletní baleníKompletní balení

Co se týče jednotlivých karet, tak ilustrativně je vše zpracované na jedničku, ať se jedná o předměty, speciální akce, dovednosti, nebo především postavy. Pěkné jsou i žetony růží, kromě žetonů důkazů, kterými hráči poukazují na postavy, jimiž nejsou, by mohly být raději kartonové s pěknou ilustrací než obyčejná dřevěná placka připomínající prášek.

Maškarní bál začíná

Ale pojďme k tomu důležitějšímu, což je samotné hraní. Příprava hry je jednoduchá, kdy rozdáte každému hráči kartu postavy, připravíte přehlednou tabulku postav, dále umístíte tři karty speciálních činností. Jedna je pro každou hru stejná a zbylé dvě se vybírají náhodně. Následně se každému hráči rozdá tolik karet předmětů, kolik je hráčů ve hře plus dvě karty na víc.

Cílem hry je získat co nejvíce žetonů růží v průběhu tří kol, nebo získáním deseti růží. Růže získáváte hned několika způsoby. A to buď vítězstvím v daném kole, kdy za každé další kolo je více bodů a k vítězství dojde, či se vám podaří nasbírat tři předměty, které jsou vaší postavě nejbližší, nebo zůstat jako poslední neodhalený účastník bálu.

Příprava hry pro dva hráčePříprava hry pro dva hráče

Odhalit účastníky bálu můžete hned několika způsoby. Buď ho za pomocí dvojice stejných předmětů a speciální akce obviníte a pokud je vaše obvinění správné získáte dvě růže, pokud špatné dostává jednu růži protihráč. Nebo pokud někdo získá dva stejné předměty, které nemá rád, tak se musí odmaskovat. Ono pokaždé když získáte dva jakékoliv stejné předměty musíte učinit takové malé přiznání, že nejste postava, jež se těchto předmětů bojí.

Takto ostatní hráči získávají přehled, kdo ve hře je a kdo není. I díky tomu je potřeba blafovat a intrikovat, jelikož pokud půjdete moc horlivě za předměty, které zaručí vítězství v kole, můžete být rychle odhalení a pak již nedá příliš práce vás odmaskovat a vyřadit ze hry.

Průběh kola v základní verzi hry probíhá tak, že si nejdříve líznete jednu kartu předmětů a rozhodnete, zda si ji ponecháte, nebo někomu dáte, následně si líznete další, se kterou musíte udělat pravý opak. Takže pokud jste první kartu někomu dali, tak druhou si musíte ponechat. Hra je hodně o náhodně, ale i o dovednostech a přemýšlení.

Zadní strana krabiceZadní strana krabice

Je pravdou, že dvě karty věcí, které nemáte rádi můžete získat třeba hned a tím pro vás hra téměř končí. I odmaskovaný hráč může škodit ostatním a vkládá jim svoje nasbírané karty předmětů, ale i tak někdy hra může opravdu skončit během deseti minut bez výrazného přičinění všech hráčů, což se naštěstí nestává moc často.

Takto se ve zkratce hraje základní verze hry, i když se na první pohled může zdát hra složitá, tak opak je pravdou a pravidla jsem si přečetl jen na začátku a pak pokračoval bez jakéhokoliv nahlížení. Další hráči také hned pochopili jak se, co hraje již po prvním kole.

Magický bál a hra pro dva

Po pár základních partiích si můžete herní zážitek zpestřit s rozšířenou verzí hry. Ta přidává jednu kartu speciálních akcí a hráčům přidává možnosti využívat dovednosti, které hodně obzvláštní hru. Také se do hry přidává šperkovnice díky tomu se můžete zbavit jednoho předmětu, nebo šperk na konci kola vyměnit za růži.

Jedná se o takovou poslední záchranu, jelikož pokud se takto zbavíte předmětu, tak se většinou odhalíte, pokud to nepoužijete jako blaf. Také je možnost si sázet na vítěze, jako odhalený hráč si může vsadit a díky tomu získat značný obnos růží a zůstat tak o celkové vítězství i po brzkém odhalení a vyřazení.

HrajemeHrajeme

Ve hře pro dva hráče jsou pravidla trošku upravená, jelikož dle standartních pravidel by nebylo možné pouze ve dvou hráčích hrát. Proto si každý z hráčů nalosuje dvě postavy, což může být někdy záludné. I když má hráč dvě postavy, tak stále hraje s jedním inventářem předmětů. Může se stát, že budete mít postavy, které jsou v rozporu, takže si pro vítězství jedné musíte vyřadit druhou.

I při hře dvou hráčů se stále jedná o velmi povedenou hru, ale samozřejmě ve více hráčích je zábava daleko větší.

Verdikt

Maškarní Bál je velice zajímavou hrou, která přináší nové svěží prvky. Původně jsem čekal pohádkovou hru pro děti, a proto jsem byl i překvapen, že hra je spíše pro starší hráče, kteří dokáží využít všechny možnosti naplno. Ilustrace je velmi povedená a hratelnost zábavná. Bohužel občas může přijít rychlý konec kola kvůli náhodě. Také nevím, dle čeho tvůrci vybírali herní postavy, ale i v pohádkových světech by se našli zajímavější.

Hodnocení redakce:  85 %

Výhody:

  • Rychlá příprava hry
  • Pěkná ilustrace
  • Zábavná hratelnost
  • Hned několik variant jak hru hrát

Nevýhody:

  • Nesouměrná hrací doba (někdy přijde rychlý konec)
  • Pohádkové postavy by mohli být lépe zvoleni
  • Insert krabice by zasloužil více

Článek Maškarní Bál – odhalte pohádkové postavy byl publikován 2. ledna 2021 v 00.00 v rubrice Hry. Autorem článku je Matěj Pejsar. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...